Je 3% daň z obratu hodně nebo málo?


Tento článek neberte prosím jako souhlas s novým nápadem Evropské komise, ale jako snahu podívat se na reálnost takovéto sazby.

Evropská komise připravila návrh, podle kterého by velké nadnárodní společnosti s významnými příjmy z poskytování digitálního obsahu v EU měly v EU platit daň z obratu. Nejčastěji se mluví o 3 %. Má to být náhrada za přesuny zisků těchto firem z celé Evropy do Irska.

Důvod? Když si koupím iPhone nebo libovolnou skladbu do něj, přijde mi faktura z Irska. Když si někdo objedná reklamu na Facebooku, přijde mu faktura z Irska. To je důvodem tohoto kroku EK. Tta se bojí daňové konkurence mezi zeměmi EU a dělá cokoliv, aby jí zabránila.

Zkusil jsem si udělat pár výpočtů, jak moc vycucané z prstu je tato sazba:

Začnu v ČR. V České republice je daň z příjmu právnických osob 19 %. Aby to odpovídalo 3 procentům obratu, musela by společnost dosahovat přibližně 16% rentability tržeb. Jak by dopadl ČEZ?

Výroční zpráva za rok 2017 ještě nebyla zveřejněna, proto se podíváme do zprávy za rok 2016.  Obrat 203 miliard, daň z příjmů 4,8 miliardy, tedy zhruba 2,5%. To není zásadní rozdíl. Přiznávám, že mě to překvapilo.

Pokud se podíváme na poslední ukončená finanční rok společnosti Facebook: obrat 40,5 miliardy, daň z příjmu 4,7 miliardy, tedy téměř 12%. zde je to ovlivněno vysokou sazbou daně z příjmu v USA (35 %).

Zdá se, že sazba 3 % není vycucaná z prstu. Evidentně proto, aby nebyla jednoduše napadnutelná velkými nadnárodními společnostmi jako znevýhodňování.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Investice CIA

Dlouhodobé předpovědi jsou na nic

Nejlepší investoři, portfolio manažeři, ekonomové apod. posledních 100 let